Начало
Кампании
За Витоша

За Витоша

Място за информация и действие по темите засягащи Витоша, горите и плнините в България

https://www.facebook.com/zavitosha/


На 26 декември 2011 г. лифтовете на Витоша спряха да работят. Някои от тях не функционират от предходни години поради неизправност, но и до този момент не са подменяни и ремонтирани. Мотивът на собственика на съоръженията беше, че нормативните документи, регулиращи неговата работа на Витоша, не му позволяват да работи или по-точно да поднови ски съоръженията в планината. Затова неговото искане беше - промяна в Закона за горите (ЗГ), която да улесни строежа на нови лифтове без заплащане на такси за промяна на предназначението на горските територии в парка.


В този ден научих два интересни факта:
ЗГ е бил одборен по-малко от година по-рано след дълги процедури и със съгласието на множество заинтересовани страни.  
В опит да мине незабелязан покрай празниците на 26 декември новият проекто-закон вече беше минал първо четене в комисията на българския парламент. Така бяха съкратенизадължителните срокове между отделни стадии на процедурата за одобрение на един такъв документ.
 Без да разбираме напълно казуса, няколко души, по-късно част от групата ЗаВитоша,  организирахме
алтернативен протест на Витоша веднага след новогодишните празници с надежда да изпреварим приемането на този застрашаващ не само Витошките гори, закон.


С тази акция започна осеммесечната кампания за Закона за горите и Витоша на гражданска група ЗаВитоша. Не бяхме сигурни какви конкретни действия да предприемем, но се съгласихме да направим 2 неща:
1 - да потърсим помощ от хора и организации, запознати с подобни случаи, като Коалиция „За да остане природа в България” и
2 - да се опитаме да привлечем съмишленици.
Успяхме да се свържем с няколко много важни за кампанията хора, които ни помогнаха да разберем целта на промените в ЗГ и какви са алтернативите. Може би първият и най-важен урок беше, че за природата на Витоша се грижат Планът за управление на природния парк и Законът за горите. Първият документ се оказа, че не само позволява, но и препоръчва на собственика на ски съоръженията да подмени старите със съвременни и безопасни такива . Той обаче не позволява строителството на нови. Това беше проблемът за собствениците на лифтовете на Витоша. Това беше и причината за желанието имда променят документа с по-голямо влияние  и обхват  – Закона за горите.


По отношние на привличане на съмишленици нямахме опит и затова решихме да обикаляме обществени кафенета и заведения, където знаем, че се събират млади хора, които биха се заинтересували от проблема. Направихме няколко такива дискусии с помощта на хората експерти, с които вече се бяхме свързали. В рамките на тези дискусии се запознахме и с бъдещите членове на групата ЗаВитоша – Иван, Мария, Любо, Богдан, Петър, Филип, Нора, Петя и много други. Реално, начало и край на тази група няма. Тя е доброволна и дейността в нея зависи от това дали има нужда от действие и дали даден човек има ресурс да се включи. ЗаВитоша е разнообразна – артисти, юристи, програмисти, маркетолози и студенти и др. Това, което обединява всички, е убеждението, че гражданската активност е начин да защитиш собствените си интереси.


От края на януари 2012 г. до юли 2012 г. ЗаВитоша, в помощ на Коалиция „За да остане природа в България”, организира над 30 акции и протести. Няколко примера за такива акции са: Бдение SOS Гора; Благодарим за ски сезона; редица флашмоб-ове; История за гората; протести и много други.

Не само ЗаВитоша организираха събития или пишеха по темата със ЗГ. Горичка направиха  Миксер Планина, Дни на предизвикателствата 2013 ни поканиха да разкажем за едногодишната борба за Витоша и горите, а някои медии ни отразяваха редовно.

Отделни организации също подкрепиха ЗаВитоша – БАСЕС, БФКА и др.


Много обществници и хора на изкуството застанаха зад Витоша и горите като ни подкрепиха с думите си. Други го наравиха чрез изкуството си. Праз март следващата година излезе и филм, посветен на хората, които обичат Витоша.


С постоянство и изобретателност успяхме в рамките на осем месеца да привлечем вниманието и подкрепата на голяма част от обществото. В същото време опитните природозащитници от Коалиция „За да остане природа в България” изготвяха всевъзможни предложения за алтернативни текстове за ЗГ, които да удовлетворят исканията на заинтересованите страни, но и да предпазят горите на България. На 13 юни 2012 г.  историята на този закон приключи с вето от страна на българския президент.


Историята няма да е пълна, ако не споменем, че през лятото на тази година се случи друг инфарктен момент на Витоша – пожарът в резерват Бистришко Бранище, който горя няколко дни и в чието изгасване се включиха множество доброволци. 

Информацията ни от края на месец юни 2014 г. е, че в друга част на България в друг закон се предлагат подобни промени. Ще ви държим информирани тук.